Kritikkens nødvendighed
Så skal man vel bare undgå den, kritikken? Det tror jeg ikke. I hvert fald ikke, hvis man er interesseret i at udvikle sig som menneske. Så bliver man nødt til åbne vinduerne og invitere verden ind. Man skal udsætte sig for andres mening, selv når man hellere er fri.
Det er klart, at meninger er forskellige, og at sandheden om en genstand meget ofte er subjektiv. Det, der er nyttigt for nogle, er værdiløst for andre. Sådan er livet.
Men hvis man gerne vil spille med, ja så skal man være lidt modig med sit liv – og tåle de spark, man får bagi. En del af kritikken vil være destruktiv, og den vil komme fra folk, der aldrig selv bevæger sig ud på banen. De nøjes med kritisere dem, der spiller, fra en sikker afstand. Men der vil også være værdifulde råd og måske ligefrem visdom, der kan være drivkraften for udvikling og skubbe en videre i livet. En ubehagelig sandhed, men måske er den nødvendig.
Kritik er kort sagt nødvendig. Så lad os blive bedre til at give den og være mere selektive i forhold til, hvem vi selv lytter til. Den gode kritik er velkommen. Den destruktive skal man ikke lukke ind i sit liv.
Jeg tror, at man med fordel kan kategorisere kritikerne i fire grupper – startende med dem og det, man skal undgå. To er decideret farlige. Den tredje er den almindelige form og der, hvor de fleste af os skal træne for at blive lidt bedre. Den fjerde er den vanskelige idealtilstand.
Kategorierne er defineret på to klare akser: Er kritikken konkret? Og er den fremadrettet?
- Angriberen – skal undgås
- Ødelæggeren – skal undgås
- Dommeren – skal lære det
- Rådgiveren – skal takkes